WMO, welzijn en geluk

De financiering van allerlei welzijnsdiensten die participatie en een zelfstandig en sociaal leven mogelijk maken zijn nu de verantwoordelijkheid van de gemeente. De gemeente krijgt daar wel minder geld voor dan de centrale overheid. Er wordt verwacht dat we meer zelf gaan organiseren en betalen. Dat wordt lastiger naarmate er meer lichamelijke of geestelijke beperkingen zijn en minder financiële mogelijkheden. Zolang mensen zich gezond voelen en een partner hebben blijkt een sociaal en actief leven lang haalbaar te zijn, ook op hoge leeftijd en voor alle lagen van de bevolking.

Het wordt ingewikkelder als er lichamelijke en/of cognitieve beperkingen zijn. Dan blijkt dat ouderen met een hogere opleiding en daarmee gepaard gaand groter netwerk zich beter redden dan mensen met een lagere opleiding.

Inkomen is gerelateerd aan opleiding en ook de grootte van je netwerk

Zowel de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA- onderzoek) als het Sociaal Cultureel Plan Bureau hebben hierover interessante conclusies gerapporteerd.

Mensen met een opleiding op HBO of wetenschappelijk niveau hebben een hoger salaris, een groter netwerk, weten beter waar ze informatie kunnen vinden en hebben vaak een werkster, waardoor zij veranderingen in hun gezondheid makkelijker kunnen opvangen en het allemaal zelf regelen.

Mensen met een lagere opleiding hebben een lager inkomen en een minder groot netwerk. Zij zijn minder in staat informatie te vinden. Zij zijn gevoeliger voor autoriteit van artsen. Zij zijn eerder aangewezen op de georganiseerde zorg en kunnen veranderingen in hun gezondheid minder goed opvangen.

Voor beide categorieën geldt dat echtparen het heel lang volhouden zolang zij samen zijn. De een helpt de ander. Wanneer één van de twee ernstig ziek wordt of overlijd blijkt welke beperkingen dagelijks overwonnen moeten worden. Vaak is mantelzorg dan ontoereikend.

Naarmate we ouder worden neemt onze belastbaarheid af. We worden kwetsbaarder. Improviseren wordt lastiger.

Daarom zijn de meeste oudere mensen 10 minuten te vroeg bij de trein, de bus of op een afspraak.

Iemand vroeg me eens: “hoe kan het toch dat mijn  moeder een gezellig verjaardagsfeest had en toch  3 dagen van slag is vanwege een glas rode wijn wat over de vloerbedekking is gegaan? Het is er helemaal uitgegaan, maar ze heeft het er nu nog over.”

Stress en ouder worden

Als er een verschil is tussen belasting en belastbaarheid treed stress op. We gaan enorm ons best doen om het goed te laten verlopen. Ons interne huishouding verloopt anders, we maken stresshormonen aan. We worden er gejaagd van, ongeconcentreerd, bang dat het verkeerd gaat. Dat gevoel blijft nog lang hangen en overschaduwt het andere. Stress maakt ook ziek. Grijpt aan op onze zwakke plek. Je krijgt hoofdpijn, rugpijn enz.

Huisartsen weten dat de lichamelijke klachten van hun patiënten met structuur, sociale contacten en zinvolle bezigheden verminderen. Hoe krijgen we dat voor elkaar?

Wat weten we eigenlijk over welzijn en welbevinden of geluk? Hoe kunnen we dat beïnvloeden en bevorderen?

Welzijn op recept: Nieuwegein

In Nieuwegein bestaat er zoiets als Welzijn op recept.  Een handleiding is ontwikkeld door Gezondheidscentrum De Roerdomp, het Trimbosinstituut en MOvactor. Er is nu 3 jaar ervaring en die zijn positief.

Wat is er nodig om een zo prettig mogelijk leven te leiden?

  • structuur in de dag
  • iets te doen wat als zinvol ervaren wordt
  • sociale contacten

Geluksbeleid

In 2004 is men in Almelo begonnen met een geluksbudget voor mensen die veel bij de dokter kwamen en niet konden werken of andere activiteiten konden doen.

Almelo stuurt op geluk, andere gemeenten volgen

Auteur: Simon Kooistra – 03/08/2012
Een kleine, eenmalige welzijnssubsidie blijkt voor veel kansarmen voldoende om weer mee te kunnen doen aan de samenleving. Almelo werkt al acht jaar met een geluksbudget voor dit doel en steeds meer andere gemeenten nemen het model over. Mensen moeten het zelf doen, de gemeente schept alleen de randvoorwaarden. ‘Niet zorgen voor, maar zorgen dat’, vat projectleider Leny Claessens de essentie samen.

De ‘geluksroute’ is bestemd voor mensen die in een negatieve spiraal zitten van chronische ziekte, armoede en sociaal isolement en hier niet op eigen kracht uit komen. De gemeente kan hen het nodige zetje geven om in beweging te komen. Hiervoor heeft ze maximaal 450 euro per geval ter beschikking. ‘Eenmalig, anders ga je mensen pamperen’, zegt Claessens. Lees het hele artikel…..