Nieuws

7-3-2014

Film: Nebraska

Heeft u ook wel eens een enveloppe gekregen met de schreeuwende tekst: U bent de gelukkige! U heeft een  prijs gewonnen. In de film Nebraska gebeurt dit een oude man en hij gelooft erin!  Hij denkt dat hij een miljoen dollar heeft gewonnen en reist het hele land door om het geld op te halen. Zijn familie maakt zich zorgen om hem omdat hij begint te dementeren. Zijn zoon, die weet dat de loterij oplichterij is, gaat met hem mee op reis.

Een prachtige film in zwart-wit. Ontroerend en hilarisch. Een herkenbare familie met strevingen en dromen die niet zijn uitgekomen. Kinderen die te weinig weten van hun ouders zoals ze ooit waren. Iedereen die wel eens worstelt met de vraag of meegaan in de beleving van de persoon met dementie nu juist is of niet: bekijk de film en zie de trailer Nebraska

 

11-2-2014

30.000 mensen met dementie ondervoed

Ondervoeding bedreigt de gezondheid van mensen met dementie. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van ‘Alzheimer’s Disease International’ (ADI), de internationale koepelorganisatie waar ook Alzheimer Nederland lid van is. In Nederland zijn tienduizenden mensen met dementie ondervoed. In tegenstelling tot wat veel wordt gedacht, komt ondervoeding ook al vroeg in de ziekte voor. Mensen met dementie die ondervoed zijn hebben meer gezondheidsproblemen en een sneller ziekteverloop, met als gevolg vaker ziekenhuisbehandeling en eerder opname in een verpleeghuis.

Er is een lijst met 50 tips samengesteld om ondervoeding te voorkomen.

bron: Alzheimer-Nederland

 

22-1-2014

Meer passende activiteiten voor mensen met dementie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 o.a. de verantwoordelijkheid om (dag)activiteiten in groepsverband te bieden aan een groeiende groep mensen met dementie. Door de bezuinigingen een forse uitdaging. Met minder geld toch passende en voldoende begeleiding en (dag)activiteiten bieden, hoe moet dat? Daarover heeft Alzheimer Nederland met een groep deskundigen een handreiking geschreven voor gemeenten. Een van de tips is om meer aan te sluiten op de behoeften van een nieuwe generatie cliënten: minder nadruk op verpleging en verzorging, meer op plezier, bewegen, cultuur en natuur.

Handreiking op de website van Alzheimer Nederland

 

22-6-2012

Oliver Sachs: the I-pod als bron van muzikaal plezier voor mensen met dementie

Oliver Sachs, neuroloog en als geen ander innovatief en baanbrekend en vaak vanuit zijn persoonlijker ervaringen de wetenschappelijke zoektocht gestart.

Nu probeert hij de beleving van mensen met dementie te verhogen door een I-pod te gebruiken om zo mensen weer in contact te brengen met de muziek van hun jeugd.

Zie hier het ontroerende filmpje: Henry

In Nederland: In oktober 2012 zijn Simone Brinkman en Martijn Derrix binnen GGz Centraal gestart met het project ‘Music & Memory’.

Music & Memory is een in de Verenigde Staten ontwikkelde methode waarbij mp3 spelers met persoonlijke speellijsten worden ingezet zodat cliënten in de ouderenzorg:

  • herinneringen kunnen opdoen
  • positieve ervaringen kunnen beleven
  • actiever worden
  • en spraakzamer, waardoor agitatie vermindert.

 

5-1-2012

Het AGNES pak:

Amerikaanse wetenschappers hebben een pak ontworpen waarin je kunt ervaren hoe het is om oud te zijn. Het pak draagt de naam AGNES. Dat staat voor Age Gain Now Empathy System. Met het pak heeft men onder meer de kracht, het zicht, de flexibiliteit en de motoriek van een 75-jarige. Zie hier een filmpje: het Agnes pak

Een speciale bril maakt het lastig om kleine lettertjes te lezen. Oordopjes zorgen ervoor dat de dragers van het pak minder goed kunnen horen. meldt Scientas.nl. Met behulp van banden aan de benen wordt gesimuleerd hoe het is om onder meer stijve gewrichten en minder flexibele spieren te hebben. Speciale schoenen brengen de drager sneller uit balans en zorgen ervoor dat de drager heel onzeker loopt.

Supermarkt
Maar wat is het nut hiervan? Ontwerpers die producten voor ouderen ontwerpen kunnen nu zelf ervaren wat een oudere ervaart en dus nog betere producten bedenken. Maar ook supermarktketens kunnen er bijvoorbeeld hun voordeel met doen. Zo is uit experimenten met het pak gebleken dat ouderen moeite hebben om producten die zij veel gebruiken in een supermarkt te vinden en te pakken. Dat is nuttige informatie voor supermarktmanagers. Zie het filmpje op de website van Scientas.