Dementie

Zij zijn de experts

Zoals zovelen heb ik persoonlijk te maken gekregen met dementie. In de periode dat mijn vader de greep op zijn leven en omgeving kwijtraakte studeerde ik klinische psychologie en leerde over de hersenen en hersenbeschadigingen. Sindsdien hebben de hersenen mijn interesse.

Hoe ik op een prettige manier met mijn vader kon omgaan leerde ik in de studie niet.  Ik wist vaak niet wat ik kon zeggen of doen om hem gerust te stellen. Zo’n vier jaar na zijn dood kreeg mijn moeder ook dementie.  De ene persoon is de andere niet, ook in de dementie. Ik put nog steeds uit mijn persoonlijke ervaringen en herken in anderen mijn eigen ontreddering of opluchting.

Ervaringsdeskundig?

Mensen met dementie maken me bewust van mijn doen en laten. Zij laten mij in de spiegel kijken. Redeneren heb ik afgeleerd. Gejaagdheid vermenigvuldigt zich. Rust en aandacht ook. Ik heb leren kijken en afstemmen. Vaak zijn er mooie gesprekken. Een lachje, een opgetrokken wenkbrauw. Ik voel mij nu op mijn gemak. Dat gevoel gun ik iedereen en wil ik graag doorgeven.

 

Zie voor meer informatie over mijzelf en de mensen met wie ik samenwerk:

 

www.brein-dementie-omgeving.nl