Wilma Lanke

WILMA2Mijn expertise betreft de observatie van de fysieke omgeving; de bouw, de inrichting en de buitenruimte.

Omgevingsfactoren hebben grote invloed op hoe wij ons voelen. Een gebouwde en ingerichte omgeving die door bewoners met beschadigde hersenen intuïtief begrepen wordt, draagt bij aan het welbevinden.

In mei 2014 heb ik de 3-daagse cursus Dementia Design School gevolgd bij het Dementia Services Development Centre aan de Stirling University in Schotland. Deze cursus heeft mij bevestigd dat ik op de juiste wijze binnen en buiten ruimte beoordeel op aspecten die voor mensen met dementie cruciaal zijn.

Quick Scan

Met Marga van Oort heb ik een Quick Scan ontwikkeld waarbij we alle omgevingsfactoren bekijken en komen met praktische verbetervoorstellen.

Kennisoverdracht

In een op locatie uitgevoerd project van Brein Dementie en Omgeving geef ik een les fysieke omgeving aan coaches omgevingszorg.

Ik vraag medewerkers met andere ogen te kijken naar hun dagelijkse werkomgeving.

Advies bij nieuwbouw en renovatie

Naast de werkzaamheden voor Brein Dementie en Omgeving adviseer ik bij nieuwbouw en renovatie van woonzorg locaties, maak ik inrichtingsplannen en ontwerp ik belevingsgebieden. Input van medewerkers en cliëntenraad is daarbij onontbeerlijk.

Een belevingsgericht inrichtingsadvies op een bestaande locatie geeft mij veel voldoening, omdat met relatief weinig middelen in korte tijd positieve resultaten bereikt kunnen worden. Sinds vorig jaar werk ik ook voor organisaties met woonvormen van bewoners met meervoudige beperkingen. >Lees ook mijn column over belevingsplekken: ‘Don’t fool’

Buitenruimte

‘De buitenruimte’ heeft mijn speciale aandacht.
Naast de opleiding Cultureel Werk en werkervaring in het ouderenwerk in een Prachtwijk, ben ik opgeleid tot Vakbekwaam Hovenier. Daarna heb ik de Tuinacademie gevolgd. Ontwerp en advies voor buitenruimte voor bewoners met dementie, bijvoorbeeld de Alzheimertuin van Thebe De Vloet, wissel ik af met vrije vormgeving  in het groen.
Een voorbeeld hiervan is te vinden in de Tuinen van Appeltern.