Moeder en dochter

Mijn moeder is mede door een operatie geestelijk achteruitgegaan. Door de psycholoog van het Riagg is haar later verteld dat zij dementie heeft gekregen. Een grote schok die ook wel een verklaring gaf voor alle vergeetachtigheid waar ze last van had. Enige tijd na deze mededeling belde ze op. [Lees meer…]

Samen één

Na 70 jaar huwelijk  verhuisden mijn opa en oma van een eengezinswoning  naar een aanleunwoning omdat het volgens hun kinderen (rondom de 70 jaar oud)  niet meer ging.

Mijn oma liep na een hersenbloeding moeilijk maar verder ging het wel. Mijn opa was zijn spullen en de weg  kwijt en wist niet meer goed wat hij nou moest. Maar voor de oplossing waren hun kinderen niet nodig. Die hadden ze zelf bedacht. Mijn oma zei tegen mijn opa:  til me eens even uit bed en wees dan naar de badkamer waar een stoel stond waarop mijn opa , mijn oma neerzette. Vervolgens kreeg mijn opa nog meer verbale instructies zodat zij allebei schoon de douche uit kwamen. Niet zeuren, het ging best. Met alle aanwijzingen van mijn oma werd er gegeten, werd de vaat gedaan enz. Mijn dementerende opa volgde de instructies op en mijn oma werd verzorgd.

Het lukte door samen één  lichaam en één  brein te zijn.

Nadat mijn oma was overleden bleef mijn opa haar zoeken en na een paar maanden had hij haar gevonden. Ze waren weer samen!

© Ina Vink

Zingen tegen de storm

Met mijn piepkleine Kentex fietsje zal ik zijn gegaan, een krijgertje, maar o zo handig, om het traject naar mijn moeder af te leggen. Een lange winderige weg van de trein via de prachtige statige beukenbomen laan naar het dorp waar mijn moeder al het grootste deel van haar leven woont.

Eric Scherder, de neuropsycholoog die onderzoek doet naar de invloed van bewegen en muziek op ons brein, zoeft in gedachten met mij mee.
Al fietsend onderhoud ik immers mijn brein. [Lees meer…]

“Je gaat het pas zien, als je het door hebt” zei Johan Cruijf

Deze bovenstaande uitspraak van Cruijf typeert ook ons werk.

Omgevingsfactoren zijn overal. Wij functioneren beter als ze gunstig zijn en ons helpen functioneren. [Lees meer…]