Ministerie VWS benoemt Savant Zorg tot voorbeeld in de verpleeghuiszorg

Ministerie VWS benoemt Savant Zorg tot voorbeeld in de verpleeghuiszorg

Liefdevolle zorg voor onze ouderen

Als onderdeel van het plan ‘Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen’ verzocht staatsecretaris van Rijn zorgorganisaties om voorstellen in te dienen gericht op kwaliteitsverbetering in de verpleeghuiszorg. Ruim 700 voorstellen werden ingediend waarvan er 200 zijn geselecteerd. De regionale zorgorganisatie Savant Zorg maakt met vijf verbetervoorstellen onderdeel uit van deze selectie. Savant is hierdoor benoemd als ‘voorbeeld’ in de verpleeghuiszorg en krijgt extra regelruimte voor de uitvoering van de voorstellen. In september gaan de eerste projecten van start.

Savant biedt cliënten met dementie of een somatische aandoening in haar verpleeghuizen een menswaardig bestaan. De vijf voorstellen die Savant indiende zijn allen methoden gericht op het vergroten van het welzijn van de bewoners van haar verpleeghuizen. Het ministerie van VWS noemde de voorstellen van Savant ‘sympathiek en bijdragend aan de verbetering van de kwaliteit van zorg bezien door de ogen van de cliënt’.

De sfeer van vroeger
De ingediende voorstellen worden al gedeeltelijk toegepast op de locaties van Savant en zijn positief ontvangen. Bijvoorbeeld het project ‘Omgevingszorg bij Dementie’ op de psychogeriatrische verpleegafdeling in het Helmondse woonzorgcentrum De Ameide. Hier zijn zowel de woonomgeving, de werkprocessen als de bejegening afgestemd op de belevingswereld van de zestien cliënten met dementie.

“Voorheen was onze afdeling te steriel, nu is het gezellig en huiselijk”, vertellen zorgcoördinator Richard Dehne en Andrea Verhagen, teammanager zorg. “We hebben met herkenbaar meubilair en oude spulletjes de sfeer van vroeger gecreëerd. Van de oude wandklok, bruineiken zitstoelen en oude radio’s tot Perzische tafelkleden en retro schemerlampjes. Ook hebben we meer kleurencontrast aangebracht op muren en vloeren. Alleen al door de omgeving te veranderen, zorg je voor rust, herkenning en meer overzicht. Nu voelen cliënten zich echt thuis en veilig. Ook kijken we bewust naar hun emotionele reacties bij de bejegening en voorkomen onrust. Zo dragen we bijvoorbeeld geen schoenen met hakken meer, rammelen we minder met sleutels en hebben we mobiel bellen tot een minimum beperkt. Bovendien hebben we de werkprocessen afgestemd op het dagritme en de beleving van onze bewoners en is er een betere balans tussen rust en activiteiten.”

Liefdevolle zorg voor onze ouderen

Mevrouw Connie van de Hout-Verhoeven zit heerlijk relaxed in de bruineiken zetel omringd door (v.l.n.r.) Ivo van Rossum, Richard Dehne en Andrea Verhagen. 

Mooie, oude naaimachine
Volgens afdelingscoach Ivo van Rossum worden familie en mantelzorgers nauw betrokken bij het project. “Tijdens de start waren zij enigszins sceptisch. Maar al snel merkten ze dat hun dierbaren zich meer thuis voelden en rustiger werden. Bijvoorbeeld door de zithoek met open haard en de kleine kapel. Nu is iedereen enthousiast en denkt actief met ons mee hoe we nog beter kunnen aansluiten bij de belevingswereld van onze cliënten.” Mevrouw Connie van de Hout-Verhoeven woont al enige tijd op de psychogeriatrische verpleegafdeling in De Ameide en heeft het goed naar haar zin. Voor haar zijn de oude spulletjes al heel normaal. “Elke keer dat ik uit mijn kamer kom, zie ik die oude naaimachine staan. Mooi hoor, die herken ik direct. Maar nu ga ik terug naar de huiskamer naar Frans Bauer kijken, want dat vind ik gezellig”, zegt ze resoluut en loopt snel verder.

Regelruimte voor kwaliteitsverbetering verpleeghuiszorg
Met de benoeming door het ministerie VWS krijgt Savant meer regelruimte om de methoden verder in te voeren op de zeven woonzorglocaties van Savant. Savant waarborgt hierdoor een continue verbetering van de verpleeghuiszorg. Tevens worden de voorstellen ter beschikking gesteld als voorbeeld voor andere verpleeghuizen.

Zie voor het complete bericht: Liefdevolle zorg voor onze ouderen